Kunstschilder

Karin Vandenbroeck

Mysterie, natuur, wat dreigt verloren te gaan: het zijn maar enkele woorden die het werk van kunstschilder Karin Vandenbroeck typeren. Inspiratie doet ze op in de natuur, musea en galerieën, haar ideeën werkt ze uit in haar atelier in Booischot (Heist-op-den-Berg).

Van foto tot schilderij

Het vertrekpunt van een werk is vaak een foto. Of meerdere foto’s. Zelfgemaakt, want fotografie is een van haar andere passies. De foto’s bewerkt ze tot een beeld dat haar raakt. Dan neemt de kunstschilder in Karin Vandenbroeck het over. De foto wordt een tekening en daarna een hedendaags figuratief schilderij.

Uitstervende beroepen

De natuur speelt een grote rol in haar werk. Vooral de zee in al haar facetten fungeerde al meermaals als haar muze. Maar even vaak zien we gestileerde personen opduiken. Niet zomaar mensen. Ze worden bewust gekozen vanwege hun vakmanschap. Ze oefenen beroepen uit die in onze voortrazende maatschappij verloren dreigen te gaan. De authentieke visboer, de duivenmelker,… ze zijn met steeds minder. Dankzij het werk van kunstschilder Karin Vandenbroeck wordt de herinnering aan deze beroepen vereeuwigd.

De voorbeelden van kunstschilder Karin Vandenbroeck

Gevraagd naar haar voorbeelden als kunstschilder, verwijst Karin Vandenbroeck graag naar de grote Léon Spilliaert en enkele andere binnen- en buitenlandse artiesten. Denk maar aan de Schot Peter Doig, bekend om zijn exotische landschapsschilderijen. De Zweedse Karin ‘Mamma’ Andersson en haar huiselijke taferelen en weelderige landschappen. De naar het surrealisme neigende Duitser Neo Rauch en tot slot de jonge Belg Ben Sledsens.

van-foto-tot-figuratief-schilderij
tekening De wind in de zeilen - 16 x 9,8 cm - aquarel en kleurpotlood op papier
van foto tot figuratief schilderij

Werken MET EEN

EIGEN VERHAAL

Uit al deze invloeden heeft Karin Vandenbroeck een geheel eigen stijl gefilterd. In haar werken creëert ze niet alleen een uniek beeld, ook de sfeer is belangrijk. Een vleugje mysterie is nooit ver weg. Hoewel elk schilderij voor haar een eigen verhaal uitbeeldt, geeft ze de toeschouwer de ruimte om er een eigen interpretatie aan te koppelen.


Mijn werken


Mijn verhaal